Dé energiecoöperatie voor Strandeiland 

Achter de schermen wordt gewerkt aan de voorbereiding van de tijdelijke zonneweide op Strandeiland in Amsterdam. Hier komen zonnepanelen te staan die duurzame energie zullen opwekken en de opbrengsten worden verdeeld binnen gemeente Amsterdam. Om het eigenaarschap aan de Amsterdammers te geven hebben we de energiecoöperatie Amsterdams GOED opgericht.

Amsterdams GOED

Deze coöperatie is specifiek gecreëerd voor en door Amsterdammers. Naast Musetta Blaauw nemen Sylvia Breukers en Julia Swinkels, beide Amsterdammers, plaats in het oprichtingsbestuur. Sylvia Breukers brengt haar expertise mee op gebied van sociale wetenschappen voor democratische duurzaamheidsverandering. Julia Swinkels neemt zitting in het bestuur om de belangen van de toekomst van Amsterdammers en hun stad te behartigen binnen de coöperatie. In de komende maanden zal het bestuur verder worden uitgebreid om daarmee recht te doen aan een brede maatschappelijke vertegenwoordiging. Er wordt daarbij nadrukkelijk nog gezocht naar een mannelijk bestuurslid om de diversiteit te waarborgen.

De leden bepalen waar de opbrengsten van de energie naartoe zal gaan. Deze opbrengsten gaan namelijk niet naar een gigantisch internationaal bedrijf toe, maar gewoon naar Amsterdammers en Weespers. De opbrengst wordt verdeeld (in samenwerking met vijf ambassadeurs) over vijf thema’s: armoede, cultuur, sport, ontmoeting en groen. Jaarlijks wordt er een enquête onder de leden verspreid om te bepalen hoeveel procent van de opbrengst elk thema krijgt. Vervolgens wordt er gekeken naar specifieke, lokale organisaties en initiatieven, zoals een voetbalvereniging of een buurthuis waar het geld naartoe zal gaan.

Klinkt GOED? Doe GOED!

Als je je aanmeldt als GOEDe vriend en woonachtig bent in de gemeente Amsterdam, wordt je automatisch lid van Amsterdams GOED. Dit betekent dat jij, samen met je mede-Amsterdammers, kan beslissen waar de winst van het strandeiland naartoe zal gaan. Registreer je hier als GOEDe vriend!

Voor subsidies heeft GOED bepaalde quota’s aan leden nodig. Daarom is het voor ons superbelangrijk om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Heb jij een vriend(in), familielid, of collega die ook geïnteresseerd zou zijn in de coöperatie? Deel dit bericht dan vooral en doe GOED!

Ook mede-eigenaar van de Amsterdamse zonneweide worden? Dat kan via www.cooperatiegoed.nl/aanmelden. Meer informatie over de zonneweide kan je vinden via HalloStrandeiland.nl.