Interview met dakeigenaren Ruud en Karin over hun loods/paardenstal in Sappemeer
In Sappemeer staat de loods/paardenstal van Ruud Boonacker en Karin Bouwmeester. Eind maart 2022 zijn 162 zonnepanelen erop geplaatst. De groene stroom wordt verkocht aan een groene energieleverancier. En de opbrengsten daarvan worden uitgedeeld aan huishoudens in de buurt in energiearmoede. We vroegen de dakeigenaren de hemd van het lijf.
GOED dat jullie een dak ter beschikking stellen! Om wat voor dak gaat het?
“Het is een flink dak, maar ook weer niet héél groot. Totaal 500 m². Het oude (en grootste) deel van de loods had asbest als dakbedekking. Later is er tien meter paardenstal bijgebouwd met asbestvrije platen. Het hele dak is nu vernieuwd en geschikt gemaakt van zonnepanelen.”
Waar komt het idee vandaan om het dak beschikbaar te stellen voor zonnepanelen?
“We hadden al langer de wens om iets aan het dak te doen. Niet eens alleen omdat het asbest ons in de weg zat, maar de kunststof lichtplaten begonnen sterk te verouderen. En daarnaast mopperden we uitgebreid tegen elkaar op al die kale daken die we zagen. Waar makkelijk heel veel zonnepanelen op konden, terwijl ondertussen landerijen en water vol gelegd worden met zonnepanelen. Maar we hadden zelf ook zo’n kaal dak! We hadden dus de wens om zowel het asbest te saneren als zonnepanelen erop te krijgen.”
De wens was er, maar de uitvoering bleef uit. Waar liepen jullie tegenaan?
“De asbestsanering en een nieuw dak dat geschikt is voor zonnepanelen was voor ons nog wel te doen. Maar het hele dak volleyen met zonnepanelen, dat was voor ons niet zelfstandig te financieren. Er bestaan wel allerlei regelingen en subsidies, maar die zijn óf voor een ‘huis-, tuin- en keukensituatie’, óf voor grote landbouwschuren. En dat dak van ons zit er que grootte nét tussenin. Te groot voor servet, te klein voor tafellaken. Of, in goed Gronings: ’tussen zwien en big in’.
Het project SamenZONderAsbest bood ons een dakbeoordeling en hulp bij het contact leggen met een coöperatie. Ergens in 2019 zijn we met dat traject begonnen. In 2020 werd duidelijk dat ons dak geschikt is. En in 2021 is het hele dak gesaneerd en versterkt zodat het de zonnepanelen kan dragen. In dat jaar kwamen we ook in contact met coöperatie GOED.”
Waarom coöperatie GOED?
“Er zijn allerlei coöperaties te vinden, in allerlei uitvoeringen. Coöperatie GOED werd ons voorgesteld vanuit SamenZONderAsbest. We zijn er niet echt naar op zoek geweest, maar de doelstellingen van de coöperatie spraken ons direct aan. Vooral het tegengaan van energiearmoede en verduurzamen daar waar het geld daarvoor er niet direct is. Reden voor ons om met GOED in zee te gaan. Wij kennen geen andere manier om in één klap zowel iets aan energietransitie als tegen energiearmoede te doen.”
Goede keus! Hoe ervaren jullie het hele traject?
“Voor ons is het een enerverende tijd geweest. Beginnend met de vraag “is ons dak geschikt?”. Vervolgens de sanering met gele linten en mannen in maanpakken op het erf. En nu de laatste loodjes om voldoende leden te krijgen die zich aan dit project willen binden. Zodat het dak straks eindelijk niet meer kaal is, maar met ruim 150 zonnepanelen zijn bijdrage levert!”
Waarom moet iedereen GOEDe Vriend worden?
“Wij konden behalve lid worden ook ons dak beschikbaar stellen. Dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. We hopen dat meer mensen de “moeite” willen nemen om lid te worden van een coöperatie die hen niet financieel iets brengt, maar daarmee wel ons project of dat van andere daken kunnen steunen!”