De verwoeste speelhal en zonnepanelen op Landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord – coöperatie GOED biedt oplossing na vreselijke brand

Brand op een terrein waar je als coöperatie zonnepanelen hebt liggen – dit is helemaal geen goed nieuws. Afgelopen maand werden we door Robin Doet op de hoogte gebracht van een grote brand die heerste op Landgoed Nienoord. Toen was het inmiddels al groot nieuws op alle lokale nieuwskanalen rondom Groningen. Coöperatie GOED is samen met Robin Doet partner in de verduurzaming van het landgoed. Wij hebben op ditzelfde terrein een zonnestroominstallatie in eigendom, in de buurt van de de speelhal. Deze brand is een doemscenario voor Nienoord. Hoe ga je hier mee om als energiecoöperatie?

De situatie

Toen we het bericht kregen, was het duidelijk dat het op de speelhal ging waar de brand heerste. Op deze speelhal zijn gelijktijdig met de plaatsing van onze eigen zonnestroominstallatie panelen geplaatst om het energieverbruik van het Familiepark te verminderen. De verwoeste panelen waren dus niet in eigendom van coöperatie GOED. Toen de brand uitbrak was de zonnestroominstallatie al zonder vermogen, de zon was immers al onder.

Contact opnemen met alle partijen

We hebben direct contact gezocht met Tenten Solar, onze de installateur. Ondanks het tijdstip boden ze direct hun hulp aan om het Familiepark te ondersteunen bij deze ramp. De volgende ochtend hebben we Harold de Vries, de directeur van het Familiepark, gesproken en onze sterktewensen overgebracht. Diezelfde dag zijn we in gesprek gegaan met Robin Doet om te zoeken naar een oplossing.

In de oplossingsmodus

De zonnepanelen op het indoor speelpark zijn helaas niet meer te redden. Gelukkig stond onze eigen installatie op het landgoed een eind weg van de brand. Enexis had deze zonnepanelen nog niet aangesloten op het stroomnet. Een geluk bij een ongeluk – hierdoor konden we namelijk flexibel zijn. We gingen in de oplossingsmodus.

Na overleg met alle partijen hebben we besloten om onze eigen zonnepanelen in te zetten voor het landgoed. De kabel van de zonnepanelen die op de verwoeste speelhal lagen, wordt deels opgegraven en aangesloten op de zonnestroom installatie van coöperatie GOED. Zo kunnen de kinderen in het Familiepark, wanneer deze weer open gaat deze zomer, spelen met eigen opgewekte duurzame energie, zoals de bedoeling was. Met onze installatie kan twee derde van de voormalige opwekcapiciteit toch behouden worden om het park te ondersteunen.

Immateriële schade

De materiële schade is natuurlijk enorm. Het is nu zaak dat dit afgehandeld wordt in overleg met de verzekeraars. Dat zal wel goed komen. De grootste schade zal worden ervaren door al die kinderen die op hun verjaardagsfeest of schoolreis een ongelooflijk leuk onderdeel van het speelpark moeten missen. Nienoord is een van de weinige speelparken waar kinderen heel laagdrempelig in de buitenlucht kunnen spelen en dat toegankelijk is voor elk budget.

Hopelijk kan landgoed Nienoord snel weer beginnen met het opbouwen van een nieuwe gelegenheid voor deze kinderen. Wij zijn in ieder geval opgelucht dat wij het leed van het speelpark iets hebben kunnen verzachten.

Zonnige groeten,
Bestuur coöperatie GOED