Nienoord
Rijtuigmuseum
Lees hier alles over het project.
Het Nationaal Rijtuigmuseum op Landgoed Nienoord krijgt 377 zonnepanelen op het dak. Het gaat om het depotgebouw. 113 van die panelen zijn voor eigen gebruik. En de andere 264 gaan groene stroom opwekken voor de verkoop door coöperatie GOED.
De opbrengsten van de verkochte stroom gaan naar Stichting Nationaal Rijtuigmuseum voor de verduurzaming van de rest van de gebouwen.
GOEDe Vriend van dit dak
Maak jij dit project mogelijk door GOEDe Vriend in de buurt van het dak te zijn? Dat kan als jij (en/of je bedrijf) in een van de volgende postcodes woont: 9301, 9302, 9311, 9312, 9313, 9315, 9749, 9351, 9354, 9827 (zie ook het kaartje hiernaast).
Meedoen kan altijd! Ook als het project al gerealiseerd is.
Ook als een project in jouw buurt al gerealiseerd is, kun je je aansluiten als GOEDe Vriend. Je bent dan automatisch Vriend van elk nieuw project dat in jouw buurt gestart wordt, én hoe meer GOEDe Vrienden, hoe duidelijker het is dat en waar er behoefte is aan een sociale en duurzame samenleving.
GOEDgeld voor verduurzaming Nienoord
De opbrengsten van de verkochte stroom (het GOEDgeld) gaan naar Stichting Nationaal Rijtuigmuseum voor de verduurzaming van de rest van de gebouwen.
“Ons museumdepot heeft een enorm dak, maar met 113 panelen wekken we voldoende stroom op voor wat door het depot zelf gebruikt wordt. En op de Borg kunnen we geen zonnepanelen plaatsen, terwijl we daar natuurlijk wel nog veel stroom verbruiken”, vertelt Geert Pruiksma van het Nationaal Rijtuigmuseum. “Door het museumdepot met coöperatie GOED volledig te voorzien van zonnepanelen, kunnen we de energie die we daar extra opwekken verkopen en de opbrengsten gebruiken om de energierekening van de Borg te betalen”.
Over Nienoord Rijtuigmuseum
Sinds 1958 biedt het prachtige Landgoed Nienoord onderdak aan het Nationaal Rijtuigmuseum, ook wel Museum Nienoord. De Borg Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524.
Helaas konden de zonnepanelen niet op de Borg gelegd worden, vanwege de monumentale status. De panelen liggen op het depotgebouw, waar de verzameling die niet wordt tentoongesteld wordt geborgen.
Samen met gemeente Westerkwartier
Een energieneutraal landgoed is de ambitie van de organisaties op Landgoed Nienoord en de gemeente Westerkwartier. Samen met de gemeente Westerkwartier hebben de organisaties op Landgoed Nienoord ons gevraagd voor het ondersteunen
bij de gezamenlijke inventarisatie, uitwerking, aanschaf en installatie van zonnepanelen op de geschikte daken van de gebouwen op Landgoed Nienoord.