Strandeiland Amsterdam
Lees hier alles over het project.
In 2040 is Strandeiland een nieuwe Amsterdamse stadswijk aan het IJmeer. Strandeiland wordt in fases gebouwd. Voordat er gebouwd kan worden moet het land zakken en tot rust komen (zetten). Om dit stuk land in de tussentijd goed te benutten heeft de gemeente Amsterdam ons de tender toegekend om een tijdelijke zonneweide te realiseren. Samen met zoveel mogelijk Amsterdammers en Weespers zorgen we voor een sociaal, ecologisch en coöperatieve zonneweide waarvan de opbrengsten volledig tegemoetkomen aan inwoners van de gemeente Amsterdam.
Amsterdams GOED
Dit project valt onder energiecoöperatie Amsterdams GOED U.A., gevestigd in Amsterdam.
Zonneweide voor en door Amsterdam
De bouw van de zonneweide start naar verwachting in 2025. Op het braakliggende terrein kunnen de panelen van de zonneweide voor maximaal 13 jaar duurzame energie opwekken. De zonneweide sluit hierbij aan op de duurzaamheidsdoelstellingen voor het eiland, waar duurzaam gebruik van energie een belangrijk onderdeel is. Ook wordt de zonneweide natuur inclusief aangelegd, en draagt deze bij aan de tijdelijke natuur op Strandeiland.
Natuur inclusief
Doordat de zonnepanelen hoog en verspreid worden geïnstalleerd, is er ruimte voor tal van planten, bomen en kruiden. De hagen rondom het terrein en de zonnepanelen zorgen voor reductie van de wind op het maaiveld. Ontwikkeling van de kruiden kunnen daardoor plaatsvinden. Het onderhoud en beheer is extensief en vooral gericht op de ontwikkeling van het bodemleven en de ontwikkeling van de kruidenrijke vegetatie met vooral insecten- en vogelsoorten. Een hovenierbedrijf dat gespecialiseerd is in ecologisch en natuurbeheer van terreinen wordt hiertoe ingeschakeld.
Woon jij in de gemeente Amsterdam?
Wij roepen iedere Amsterdammer die wil meedenken én meebeslissen over hoe de opbrengsten lokaal ingezet kunnen worden voor deze maatschappelijke doelen om zich te aan te melden als
GOEDe Vriend of teken de petitie op deze pagina. De financiering zal aangevuld worden met publieke financiering en eventueel een bancaire lening. Meer informatie vind je op
investeer GOED.
Opbrengstenverdeling
Zowel het eigendom, de zeggenschap als de verdeling van de opbrengsten zijn van, voor en door Amsterdammers. Belangrijke maatschappelijke problemen zoals armoede en ongelijkheid in Amsterdam worden met de opbrengsten van deze duurzame energie tegengegaan.
Waar we groen opwekken, willen we ook delen. Ofwel; waar de mensen tegen de zonnepanelen aan kijken, bieden wij deze inwoners het eigenaarschap van deze panelen. Daarom starten we initiatieven vanuit onze landelijke coöperatie GOED, waaronder energiecoöperatie Amsterdams GOED.
Het bestuur van Amsterdams GOED bestaat uit Amsterdammers. Zij zorgen straks samen met de lokale ambassadeurs en de leden aan welke maatschappelijke doelen en projecten de opbrengsten verdeeld worden.
Als je lid wordt van GOED, word je automatisch lid van Amsterdams GOED. Ben jij al GOEDe Vriend?
Wij geven jouw gegevens éénmalig door aan de Rijksdienst van Ondernemend Nederland zodat we daarmee de subsidie veilig stellen zodat we met deze tijdelijke zonneweide niet alleen duurzame energie opwekken, maar ook de opbrengsten daarvan in kunnen zetten om armoede en kansenongelijkheid in gemeente Amsterdam tegen te gaan. Officieel word je mede-eigenaar van de tijdelijke zonneweide.
Om straks echt groen te kunnen opwekken en de opbrengsten te verdelen, moeten we eerst een aantal stappen zetten. Nog even geduld, maar naar verwachting is het in 2025 zover!
2023
Onderzoek archeologie,
watertoets, stikstofberekeningen, participatieplan
2024
Bouwplannen verder uitwerken en GOEDe Vrienden in Amsterdam verbinden
Oprichting van lokale energiecoöperatie Amsterdams GOED
Verlening van vergunning en aanvraag subsidie
2025
Financiering
Start bouw en vaste beplanting
2026
Inzaaien bloemenmix,
installeren insectenhotels
2027
Eerste opbrengstenverdeling